Ongecategoriseerd

Fiets Vrienden Lauwersland Burum

De vereniging voor elke recreatieve toerfietser!

Een begrip in de regio, ieder jaar nieuwe routes en bovenal veel fietsplezier. Ontmoeten wij u in 2023 (weer) in Burum?

Ieder jaar organiseren wij een eendaagse fietstocht eind mei / begin juni en een fietsvierdaagse in week 28. 

Agenda 2024

Voor 2024 staan de volgende evenementen op de agenda

Zaterdag, datum z.s.m. bekend : 22e  4 Windstrekentoertocht 

Afstanden 40 en / of 85 km. De voorinschrijving is vanaf 1 januari 2024 geopend via fietssport.nl en kan via:

- 40 km

- 85 km 

Meer informatie kunt u hier vinden.

 

Van maandag 8 t/m donderdag 11 juli : 24e Lauwersland Fietsvierdaagse

afstanden 35 of 70 km. Meer informatie vindt u hier 

Wilt u dit niet missen, de voorinschrijving is vanaf 1 januari 2024 geopend! 

Naast algemene informatie kunt u ook informatie vinden over overnachten in de regio, voorinschrijving voor de fietsvierdaagse.

Laat u verrassen door het mooie landschap welke Friesland, Groningen en Drenthe kent.

 

35/70 km | dagelijkse starttijden van 9.00 t/m 13.00 uur | gratis winkans waardebon fiets | uniek t-shirt als aandenken | voorinschrijving met aantrekkelijke korting | tevens eendaagse ritten | voldoende overnachtingsmogelijkheden in de omgeving | ION oplaadpunten | overdekte fietsenstalling | routes volledig bepijld en beschreven op papier | ieder jaar nieuwe routes | fietsverhuur (reserveren noodzakelijk)

Graag tot ziens in Burum!

 

Daarnaast streven wij ernaar om onze tochten volgens de richtlijnen van de NTFU te laten verlopen en daarbij beoordeeld te worden als: 

NTFU Extra goed geregeld

 

 

Routebord race

FVL GPX-Track:

Hierbij een test voor het weergeven van onze routes:

Waarden niet beschikbaar in het bestand. Wordt mogelijk als 0 weergegeven.
Deze route is 0 keer gedownload. Please register/login to download this track.
google
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Afstand: {0} {2} Stijging: {1}
Afstand: {0} {2} Snelheid: {1}
Afstand: {0} {2} Hartslag: {1}
Distance: {0} {2} Cadence: {1}
https://fietsvriendenlauwersland.nl/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://fietsvriendenlauwersland.nl/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#0000FF,#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
50
google.maps.MapTypeId.HYBRID
1
1
1
1
1
1
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.DEFAULT
Afstand
Hoogte
Snelheid
Hartslag
km
mps
m
km
mi
m
feet
mijl/uur
feet/sec
km/uur
m/s

Waarden niet beschikbaar in het bestand. Wordt mogelijk als 0 weergegeven.
Deze route is 0 keer gedownload. Please register/login to download this track.
google
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Afstand: {0} {2} Stijging: {1}
Afstand: {0} {2} Snelheid: {1}
Afstand: {0} {2} Hartslag: {1}
Distance: {0} {2} Cadence: {1}
https://fietsvriendenlauwersland.nl/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://fietsvriendenlauwersland.nl/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#0000FF,#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
50
google.maps.MapTypeId.HYBRID
1
1
1
1
1
1
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.DEFAULT
Afstand
Hoogte
Snelheid
Hartslag
km
mps
m
km
mi
m
feet
mijl/uur
feet/sec
km/uur
m/s

Binnenkort ook te downloaden

nieuwsbrief januari 2019

De eerste sneeuw hebben we alweer gehad. De dagen beginnen al langer te worden, het voorjaar komt eraan. Er zal vast nog wel meer sneeuw en vorst komen voordat het zover is maar we kijken al wel uit naar het voorjaar en naar de komende evenementen.
 
Zaterdag 20 april 2019: de  Overlevertocht
In de vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat Jan Fennema met zijn Stichting Overlever op zaterdag 20 april een fietstocht organiseert om hiermee het belang van onderzoek naar levertransplantatie onder de aandacht te brengen. Hij wordt hierbij bijgestaan door o.a. UMCG, Friesland beweegt, Fietsvrienden Lauwersland etc. 
Er wordt elke 3 weken vergaderd, to-do lijsten en draaiboeken gemaakt, sponsoren benaderd, catering, verkeersregelaars etc. etc. Vele vrijwilligers slaan de handen ineen om dit te organiseren. Petje af. 
De te fietsen afstanden zijn: 90 / 45 / 20 km.  Meer informatie en inschrijven: www.stichtingoverlever.nl
 
9 februari: spinning-marathon t.b.v. Stichting Overlever
Om bovengenoemde tocht onder de aandacht te brengen organiseert Jan Fennema i.s.m. SportStudio Dokkum op 9 februari van 13.30 – 16.30 een spinning marathon. Deelname kost €30.- hiervan gaat 25 euro naar het goede doel. Vindt u 3 uren te lang dan kunt u ook met meerdere mensen voor 1 fiets inschrijven. De kosten zijn dan €20 p.p.   Na afloop is er maaltijd voor de deelnemers.  Er is plek voor 50 fietsers.
Iedereen mag meefietsen! Aanmelden kan aan de balie of door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;
? De fiets van …. Jan Fennema 
? Dat Jan op 5 jarige leeftijd een donorlever kreeg, een fanatiek fietser is en zich met zijn Stichting Overlever inzet voor het inzamelen van geld voor levertransplantatie onderzoek weten we inmiddels. Maar hoe is zijn liefde voor de fietssport eigenlijk ontstaan? Dat kwam door de Fietselfstedentocht. Op 17 jarige leeftijd deed hij samen met zijn broer Jacob (19) hieraan mee. Doordat hij weinig ervaring had, was deze tocht van 240 km loodzwaar en niet voor herhaling vatbaar. Pas na 3 jaar pakte hij de fiets weer op en is hij fanatieker gaan fietsen. Zijn eerste fiets kocht hij via Marktplaats voor een paar honderd euro. Eerst fietste hij alleen, later met de TC de Fietsfriezen, Cees Ellens en nog later is hij bij de wielervereniging Otto Ebbens ingerold. Toen fietste hij met leeftijdgenoten en begon hij ook met trainingswedstrijden. De Elfstedentocht heeft hij nog 5x gefietst en ook zitten er 2 winter-Elfstedentochten in zijn benen.
? Zijn sportieve hoogtepunt was 2018: de Europese Transplantgames op Sardinie. Hier kon hij zich meten met andere wielrenners die een donororgaan hebben ontvangen.  Twee ritten mocht hij fietsen: op de tijdrit werd hij 1e in zijn leeftijdscategorie (7e in het algemene klassement) en op de wegrit werd hij 2e. Maar ook in Maastricht behaalde hij de 1e plek in de donorrace. Hij heeft zich inmiddels geplaatst voor deelname aan de World Transplant Games in Newcastle dit jaar.
? Op de vraag “welk merk fiets heb je?” was het antwoord: “welke van de drie?” Een wedstrijdfiets zit nog in de doos en moet nog worden opgebouwd. Deze wordt voorzien van stickers van zijn hoofdsponsor Brink Timmer- en klusbedrijf. Dit bedrijf maakt het samen met twee andere hoofdsponsors Vakgarage Van der Zweep en BIO-Races en vele andere sponsoren mogelijk dat Jan deel kan nemen aan de World Transplant Games.
? Verder heeft hij een Merida fiets die hij grotendeels gebruikt voor de recreatieve trainingen en een tijdritfiets. Op de foto hieronder zit Jan bovenop "It Goddeloas Fiersicht" bij Feanwâlden met zijn Merida fiets 
FOTO
We wensen Jan natuurlijk heel veel succes met zijn spinning-marathon van 9 februari, zijn overlevertocht van 20 april en alle andere tochten en wedstrijden, met name de World Transplant Games. Dat 2019 opnieuw een hoogtepunt mag worden. 
 
De 4 Windstrekentoertocht: zaterdag 11 mei: Nationale Molendag
Ook hiervoor zijn de tochten alweer grotendeels bekend. Start en finish is bij Korenmolen Windlust in Burum. Deelnemers kunnen kiezen uit 50 of 100 km. Voor iemand die dit allemaal te ver is is er ook een gezinsfietspuzzeltocht van ca. 20 km.  En natuurlijk gaan deze tochten langs diverse molens.
Molen uitgelicht: Molen Zeldenrust en molenaar Karel Jongsma
Een van die molens is molen Zeldenrust in Dokkum. Deze molen werd gebouwd in 1862 en is een achtkante stellingmolen, heeft een stenen onderbouw en een rietendak. De functie is koren- en pelmolen. Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel is de eigenaar. In 2011 is de molen gerestaureerd. 
Hier is op 11 mei de stempelpost en gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken met cake van Geke. Afhankelijk van de wind zal molenaar Karel Jongsma met zijn collega Evert draaien. Uit veiligheidsoverweging wordt er altijd met 2 personen gemaald. Ze malen tarwe voor veevoerhandel. Ook voor menselijke consumptie wordt er gemaald: meel voor pannenkoeken,  mosterdmeel voor mosterd. Ze geven graag uitleg over de werking van de molen. Deze producten zijn bij de molen te koop. Verder zijn er producten te koop die uit Karel zijn tuin en boomgaarden die hij onderhoud komen zoals cider, wijn, likeur, appelmoes, compote etc. 
Via een bestuursfunctie bij de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel raakte Karel verzeild in de molenaarswereld. Hij volgde de opleiding Molenaar en is sindsdien onbezoldigd vrijwilliger. Hij weet ontzettend veel over molens, bijv.:
-100 jaar geleden waren er nog zo'n 10.000-11.000 molens. Tegenwoordig nog maar 1100.
-alle molens zijn cultureel erfgoed. Het beroep Molenaar en de vrijwilligers behoren tot het immateriële erfgoed van UNESCO
-vroeger werden molens naar hun eigenaren vernoemd, pas later kregen ze algemene namen als Zeldenrust, de Hoop, Onrust etc.
Een deel van zijn kennis heeft Karel verwerkt in een kinderboek over molen om jonge kinderen enthousiast te maken voor de molens. Ook dit boekje is bij de molen te koop.
Kortom: een pauzeplek waar voor de liefhebbers wat te zien en te beleven is.
FOTO
 
De 20e fietsvierdaagse
Deze staat gepland voor 8 t/m 11 juli 2019. Hier gaan we natuurlijk iets bijzonders van maken maar dat houden we nog even geheim. Een klein tipje: veel prijzen…...
 

Hoofdsponsoren

Copyright © 2018. Alle Rechten Voorbehouden Fietsvrienden Lauwersland